Många museer har öppnat upp sina utställningar mot världen de senaste åren genom Street View och Google Art Project  - och nu lanseras 20 till. Extra roligt är att svenska Nationalmuseum, som för tillfälligt är stängt inför renovering, från och med idag finns tillgängligt att besöka i Google Street View. Googles fotografering av museet i oktober 2012 har resulterat i en navigerbar 360-graders virtuell miljö i vilken man kan vandra runt i de olika utställningssalarna och även zooma in vissa av de berömda konstverken.
Vi har också lagt till över 1,500 nya högupplösta konstverk från museum runt om i världen i Art Project - såsom Monets Waterlilies, Rembrandts Portrait of a Man in a Broad-Brimmed Hat och Johannes Vermeers The Geographer.

Zooma in gigapixel-målningar
Dessutom lanseras ytterligare 16 stycken så kallade Gigapixel-målningar - extra högupplösta bilder på målningar som gör att du kan zooma in på penseldrag-nivå - däribland Skriet av Edvard Munch.

Fördelen med gigapixels är deras förmåga att överraska. Titta på målningen här nedan - Fra Stalheim av Johan Christian Dahl.  Du ser först ett vackert landskap. Zooma in och du upptäcker scener i en by med rykande skorstenar, en kvinna som tar hand om sitt barn och kor som betar på sluttningen. Detaljer som inte alltid kan uppskattas fullt ut med blotta ögat väcks till liv på nätet.

*

På Google+ publicerar vi varje dag ny information om en målning, en konstnär eller aktiviteter på vår Art Project-sida. Och varje dag deltar flera av våra 4 miljoner anhängare i diskussionen. Vi ser fram emot att höra dina åsikter om Google Art Project via G+.

Missa heller inte den Hangout on Air som Nationalmuseum kommer hålla på onsdag klockan 10. Under hangouten kommer Nationalmuseums intendent Margareta Gynning att föra dialog kring några av Nationalmuseums konstverk som finns med i Google Art tillsammans med elever från Kulturama i Stockholm. Eleverna får  följa med på en virtuell visning på temat Identitet och kroppsspråk utifrån ett genusperspektiv och tanken är att ge eleverna redskap till ett mer kritiskt bild- och formseende.